Runner with the runs

posted in: Uncategorized | 0

Haha anteeksi toi otsikko mutta en voinut vastustaa…se kun harmillisesti on totta tällä hetkellä. Yritin miettiä miten voisi silleen hienotunteisesti ilmaista tän asian, mutta se taitaa olla aika mahdotonta. Elikkä viimeiset kolme päivää on jo vierähtänyt jonkun ihanan mahataudin kourissa eikä vieläkään maha tunnu ihan normaalilta. Löytyi siis syy edellisessä postauksessa mainittuun ”huonoon lenkkiin”. Tällä viikolla ei paljon juoksutreeniä ole tullut tehtyä paitsi tietenkin lyhyet sprinttiharjoitukset sängyltä vessaan…sorry for the TMI:)

Jo kolme päivää sängyn pohjalla...and counting...
Jo kolme päivää sängyn pohjalla…and counting…

Tänään mulla olisi kuitenkin sovittuna treeni ja oon kaivannut juoksuseuraa niin kauan että taidan uskaltautua kokeilemaan jos maha kestäisi. Update tulee varmaan myöhemmin että selvittiinkö tästä ilman katastrofeja! (Edit: Selvisin yhden 3k vedon verran ja sitten maha kramppasi niin pahasti että oli pakko luovuttaa…maha-1 Elisa-0 )

Vatsaoireilujen aiheessa kun ollaan niin voisinkin vähän kirjoitella ”juoksu-ystävällisistä” ruoista. Siis sellaisista jotka sulavat hyvin ja joita voi aika huoletta syödä ennen treeniä kärsimättä mitään vatsanväänteitä. Toki näissä voi olla yksilöllisiä eroja joten kehotan kuitenkin kuulostelemaan oman kehon vointia ja sitä kautta selvittämään mitkä ruoat sopivat parhaiten ennen lenkkiä. Tässä joitain ruokia jotka itselleni ovat turvallisia vaihtoehtoja ennen lenkkiä:

-jugurtti/rahka ja marjat (en tietenkään suosittele jos on laktoosi-intoleranssia tai muutenkaan jos tuntuu että maitotuotteet ei sula hyvin).

-hedelmät. Näistä parhaiten sulava on banaani ja banaani onkin ollut aina osana maratonia edeltävää aamupalaani.

-Chia siemenet. Näistä voi nesteessä liottamalla tehdä geelimäistä ”vanukasta” johon voi sekoittaa myös vaikkapa marjoja tai banaania. Se antaa hyvin pitkäkestoista energiaa eikä silti ärsytä mahaa. Tätä olen syönyt myös ennen jokaista maratonia ja hyvin on toiminut! Nesteeksi liotukseen käy vaikkapa mantelimaito, kookosvesi, tee tai ihan pelkkä vesi.

-pähkinät/siemenet. Näitä syön myös joskus jos juoksua ennen ei ole paljon aikaa ja on nälkä. Siinä vaiheessa on huono syödä suurta ateriaa sillä se vain pomppii ja pyörii mahassa mutta pähkinöillä saa paljon energiaa pienessä pakkauksessa.

Onkohan kauniimpaa näkyä olemassa...? :)
Onkohan kauniimpaa näkyä olemassa…? :)

Nämä ovat omia lemppareitani välipaloihin ennen treeniä. Monet herkkävatsaiset entiset joukkuekaverini kuitenkin sanoivat hedelmien sekä maitotuotteiden pistävän heidän mahansa sekaisin. Kannattaa siis kokeilla näitä eri ruoka aineita silloin kun ei ole mitään tosi tärkeää treeniä tai kisaa edessä ja katsoa miten kroppa reagoi. Niille jotka eivät viljatuotteita välttele voi esim.leipä maapähkinävoin ja banaanisiivujen kanssa olla hyvä välipala ennen treeniä. Tai sitten jonkinlainen välipalapatukka. Itse en näitä suosi koska mielestäni monet ovat turhan prosessoituja, mutta ainesosaluetteloa lukemalla voi löytää myös vähemmän prosessoituja vaihtoehtoja.

Hyviä juoksuja kaikille ja mukavaa viikonloppua!

Leave a Reply