Janottaa!

posted in: Uncategorized | 0

Kaupassa mehuhyllyn ohi käveltyäni inspiroiduin kirjoittamaan tänään nesteytyksestä urheilusuoritusta varten. Valihtoehtoja on paljon ja jotkin ovat parempia kuin toiset. Se parempi vaihtoehto voi myös vaihdella tilanteen mukaan. Elikkä miten sitten voi määritellä mitkä ovat urheiluun parhaita? Tässä vähän hyötyjä ja haittoja eri juomavaihtoehdoista.

lmjcdpDBkp-E18AmjLzTIoQmhdgW7nkoBOUSDgHfPpI
kuvat: Jesse Väänänen

 

Vesi

Pros: paras janojuoma ja suositeltava pitkin päivää sekä urheilusuorituksen aikana. Kaloriton joten sopii hyvin myös painonpudottajille.

Cons: ei sisällä elektrolyyttejä tai energiaa (hiilihydraattia) jota tarvitaan pitkäkestoisen urheilusuorituksen aikana (esim. maraton). Vinkki: voit lisätä vähän hyvälaatuista suolaa kuten himalajansuolaa tai merisuolaa auttamaan elektrolyyttitasapainon ylläpidossa.

Mehut ja smoothiet

Pros: laadusta riippuen voi sisältää vitamiineja. Antaa energiaa pitkäkestoiseen treeniin.

-Cons: monet kaupan mehut ja smoothiet ovat hirveitä sokeripommeja ja sisältävät usein lisäaineita. Suosi siis itse puristettuja mehuja tai lue tarkkaan ainesosaluettelo jos kuitenkin tahdot juoda teollisesti valmistettuja mehuja. Hedelmien happopitoisuus voi myös johtaa mahan oikutteluun juostessa. Viherjuomat ovat loistava vaihtoehto!

Kevyt limsat

Pros: en keksi mitään hyvää sanottavaa…hmmm no niissä ei ole sokeria?

Cons: keinotekoinen lisäainepommi! Puistattaa ajatus että join näitä itse vielä joitain vuosia sitten. Silloin ajattelin että sokerittomuus tekee niistä hyvän vaihtoehdon. Näin ei kuitenkaan ole ja myös hiilihappo voi pistää mahan sekaisin ennen treeniä.

Kahvi

Pros: sisältää kofeiinia joka tutkimuksissa on havaittu tehostavan treeniä ja vähentävän väsymyksen tuntua. Hyvä aika olisi juoda kuppi kahvia noin tunti ennen treeniä. Liioitella ei kuitenkaan kannata. Myöskään kovin myöhään en joisi kahvia koska yöunet voivat kärsiä ja palautuminen hidastuu.

Cons: suurissa määrin juotuna voi johtaa nestevajaukseen diureettisen vaikutuksensa takia. Happamoittaa kehoa, mutta sen voi välttää lisäämällä pakurikääpää kahviin.

Urheilujuomat

Pros: hyviä pitkäkestoisen urheilusuorituksen aikana hiilihydraattien tankkaamiseen ja elektrolyyttitasapainon ylläpitämiseen.

Cons: usein aika keinotekoisia (sisältää väriaineita yms.). Itse käytän näitä lähinnä kisoissa jos matka on puolimaraton tai siitä pitempi. Lyhyemmillä matkoilla pärjää vedellä.

Maito

Pros: tutkitusti edistää lihasten palautumista urheilusuorituksen jälkeen. Monilla on kuitenkin laktoosi-intoleranssia tai muita syitä vältellä maitotuotteita joten se ei ole millään tavoin välttämätöntä. Palautuminen tapahtuu hyvin myös normaalilla ruualla kunhan se syödään mahdollisimman pian treenin jälkeen (30-60min olisi suositeltavaa). Hapanmaitotuotteista jugurtti ja rahka ovat erinomaisia palautumisen edistäjiä.

Cons: kuten jo mainitsin, laktoosi-intoleranssi. Myös maidon nykyaikainen prosessointi on melko kiistelty aihe. Kannattaa kuulostella oman kehon reaktiota maitotuotteisiin ja säädellä niiden kulutusta sen mukaan.

Sport herbs

Pros: luonnollinen vaihtoehto urheilujuomille! Sisältää vain lääkinnällisiä kasveja sekä goji marjaa. Näitä löytyy vaikkapa Four Sigma Foodsilta kätevissä kerta-annos paketeissa.

Cons: muuta huonoa en keksi kuin että lompakko saattaa kärsiä jos (ja kun?) näihin oikein addiktoituu:)

TpAmDWqqOBMV_EL3U4DOZxLZww7cmmLCWZtRH1jigzM

No niin, siinä joitain juomavaihtoehtoja. Luultavasti paras kriteeri juoman valitsemiseen on tulevan juoksun kesto. Sanoisin että 90min+ lenkit vaativat hiilihydraatti ja elektrolyyttipitoista juotavaa kun taas lyhyemmät pärjää vanhalla kunnon vedellä. Smoothiet ja maito/palautusjuomat taas voivat olla hyviä jos syömisestä on kulunut kauan ja lisäenergiaa kaivataan juuri ennen juoksua. Ja tietysti ne ovat oiva valinta myös palautumiseen jos ”oikeaa ruokaa” ei ole tarjolla.

Muistakaa juoda ahkerasti sillä kropan nestetasapainolla on suuri vaikutus juoksuun. Juominen on hyväksi kunhan pullossa ei ole Karhua, haha! Kippis ja hyviä juoksuja!

Leave a Reply