Hamsterin pyörä

posted in: Uncategorized | 9

Tämä tarina kertoo hamsterista, joka asui hamsterihäkissa lajitoveriensa kanssa, aivan kuten hamsterien oletetaankin tekevän.  Kun hamsteri oli vielä nuori se tykkäsi vain loikoilla ja touhuta omassa häkissään huomaamatta edes kaltereita.  Pian hamsterille tuotiin pyörä jossa se voisi juosta. Hamsteri oli tottunut juoksemaan valtoimenaan ja hämmentyi pyörästä.  Muut hamsterit painostivat hyppäämään pyörälle.  ”Ota meistä mallia!” ne huusivat.  Myös ihmiset paheksuivat pyörän käyttämättä jättöä joten lopulta hamsteri päätti kokeilla pyörää.  Se juoksi ja juoksi pienet tassut vipeltäen pyörässä ja kuunteli kehuja tovereiltaan.  Hetkeksi se ilahtui kehuista ja muiden tyytyväisyydestä mutta pian rupesi kummastelemaan miksi kaikki vain tahtoivat juosta pyörässä.  Eikö vapaana juoksu olisi hauskempaa?  Päivien ja viikkojen vieriessä se tuli yhä onnettomammaksi vaikka olikin yksi parhaista pyörässä juoksijoista.  Muut hamsterit asettivat sille tavoitteita: juokse 1000m. Juokse tunti putkeen—eikun kaksi.  Jos kerta pystyt juoksemaan kaksi tuntia niin yrittäppäs viisi!  Juokse vuorokauden ympäri!  Kyllähän nyt sen verran jaksat juosta!  Joka kerta se lähti tavoittelemaan muiden asettamaa haastetta ajatellen sitä onnea joka koittaisi kun saisi kuulla muiden kehut!  Ja niin se vain suoritti haasteet mutta tuloksena ei ollutkaan onni vaan ontto olo.  Jotain puuttui.  Se lopulta uskaltautui kysymään mikä oli juoksun tarkoitus.  Muut nauroivat kysymykselle.  ”Miten niin tarkoitus? Näinhän on aina tehty!”, -ne vastasivat.”  Ja sitäpaitsi jos juokset oikein ahkerasti voit saada ihmisiltä herkkuja”.

IMG_6741

Hamsteri huokaisi syvään ja jatkoi pyörällä juoksua tuijottaen edessä olevaa tyhjää seinää. Päivästä toiseen se tuijotti seinää ja juoksi koska ei tahtonut tuottaa muille pettymystä. Millainen hamsteri nyt ei tahtoisi juosta pyörässä?  Se juoksi ja juoksi pääsemättä mihinkään. Lopulta monien onnettomien  kuukausien kuluttua se päätti että nyt riitti!  Muiden vipeltäessä pyörällä se astui alas ja hengitti syvään.  Hengityksen mukana ontto olo kaikkosi.  Ensimmäistä kertaa se huomasi häkin ja sen kalterit.  Se huomasi maailman häkin ulkopuolella ja näki vihreän ruohikon ja auringon paisteen. Se päätti että ulos oli päästävä. ”Miksi kuluttaisin kaikki aikani ja energiani juoksemaan paikallani kun voisin päästä niin pitkälle?  Päästä sinne minne tahdon kulkea.”  Näin hamsteri mietti ja rupesi työskentelemään vapautensa puolesta.  Se pani merkille ajat kun häkin ovet avautuivat ja suunnitteli pakoaan.  Muut hamsterit kummaksuivat sen käytöstä ja pilkkasivat.  ”Eihän se edes jaksa juosta!”  Ne ilkkuivat ja ihmettelivät keskenään hamsterin muutosta.  Mutta hamsteri ei enää välittänyt muiden puheista vaan nautti vapaudesta.  Vaikka se vielä ei ollut fyysisesti vapaa sen mieli kirmasi jo pihanurmikolla.

IMG_6737

Ja eräs kaunis päivä hamsterin kärsivällisyys palkittiin ja omistajien siivotessa häkkiä se pääsi livahtamaan ulos ja ampaisi avoimesta ulko-ovesta vapauteen.  Siellä se sai tuntea ensimmäistä kertaa auringon säteet turkillaan ja ruohonkorret tassujen alla.  Se hymyili onnellisena tallustaessaan pellonreunaa ja törmäsi kahteen peltohiireen.  Ne kirmasivat kasvustossa ja pysähtyivät välillä nakertamaan siemeniä joita maasta löysivät.  Ne tervehtivät iloisena hamsteria ja kysyivät mistä päin hän oli tullut.  Hamsteri kertoi koko tarinansa ja peltohiiret katsahtivat kummastuneina toisiinsa.  ”Miksi joku haluaisi juosta paikallaan ankeassa häkissä vain juuston takia?  Meillä ei juustoa ole mutta siemeniä kylläkin ja ne on meille aivan tarpeeksi!  Tulehan meidän mukaan sillä paraskaan juusto ei vastaa vapauden tuomaa onnea!”  -sanoivat peltohiiret,  ja niin kolmikko pinkaisi iloisesti vehreään kasvustoon.

IMG_7017

Tällaisia ajatuksia tänään.  Ja nyt hamsterien on aika heittää kynät syrjään ja pinkaista lenkille… lenkkimaastojen vehreä kasvusto kutsuu!

9 Responses

 1. mermeri

  Oih söpö tarina, siinä on pointtia!

 2. Ihana tarina. Jos keksit itse niin oli kyllä luovaa :D

  • Elisa Karhu

   Haha joo itse keksin :) Kiitos!

   • Olisin kiinnostunut tietämään minkälaisia hintoja sinulla on tuon valmennuksen suhteen? Vaikutat juoksijana niin samanhenkiseltä. Sun blogista huokuu semmonen hyvinvoinnin vaaliminen. Ulkoiset seikat toissijaisia asioita. :)

 3. Tutkin vähän tarkemmin niin tuolla se olikin jo hinnoteltu. Voisin olla kiinnostunut :)

 4. Pistelen tuossa kesäkuun alussa kun työpaikka varmistuu ja koulun pääsykokeet ohi :)

Leave a Reply