Venyy venyy!

posted in: Uncategorized | 0

Venyttely on minulla se asia joka varmaan ensimmäisenä unohtuu jos on kiire. Aina niin tehokkaana suorittajana sitä helposti ajattelee että venyttelystä ei tule mitään suoranaista hyötyä juoksuun niin ei haittaa jos ei ehdi. No, ehkä venyttely ei varsinaisesti auta juoksua paljonkaan mutta sen pois jättämisellä voi kyllä olla suurikin negatiivinen vaikutus. Hello injuries!

Syksyn fiilistelyä
Syksyn fiilistelyä

Välttääkseen vammoja jotka tottakai vaikuttavat treeneihin ja kehitykseen kannattaa pitää venyttely osana rutiinia kiireisimpinäkin aikoina. Paras venyttely ennen juoksua onkin dynaaminen venyttely. Tämä sopiikin mainiosti kärsimättömille venyttelijöille kuten minulle. Dynaamisessa venytyksessä ei pysäytetä venytystä liikkeen ääripäässä vaan jatketaan liikerata läpi matkien luonnollista liikkumista mutta vain hieman liioitellusti/ korostetusti. Tutkimusten mukaan staattinen venyttely ennen urheilua voi heikentää lihasvoimaa kun taas dynaamisella venyttelyllä tätä vaikutusta ei ole. Juoksijalle hyviä liikkeitä ovat muun muassa:

- lunges/askelkyykky vartalon kierrolla

- high knees/ polvet ylös juoksu

- butt kicks/ juoksu yrittäen tuoda jalkaa takana ylös kohti takamusta

- varpailla kävely

-pohkeiden ja akilleksen venytys nojaamalla vähän etukenoon ottaen samalla tukea käsillä esim. seinästä. Sitten tuo painoa vuorotelle varpaille nostaen kantapään ilmaan ja takaisin painaen kantapään maahan. Tee liike rytmikkäästi kevyesti ”pompahdellen”

- lantion pyöritys (kuvittele näkymätön hula hoop:)

- jalan potkaisu suorana eteen/ylös kävellessä (venyttää takareittä)

Ahkera venyttelijä...(kasvaako jo Pinokkion nenä? :)
Ahkera venyttelijä…(kasvaako jo Pinokkion nenä? :)

Nämä dynaamiset liikkeet eivät vie paljon aikaa mutta voivat estää monet loukkaantumiset säännöllisesti tehtynä! Treenin jälkeen voi sitten venytellä normaalilla staattisella venytyksellä (jos ei ole liian kiire suihkuun ja ruokapöytään kuten omassa tapauksessa usein vaikuttaa olevan…haha, hups!).

Päivän opetus: VENYTTELE!

Tee niin kuin sanon, ei niin kuin teen… :)

Leave a Reply