Erilaista vatsatreeniä

posted in: Uncategorized | 0

Voiko vatsaa treenata?

 

Tässä kirjoituksessa kyse ei siis ole vatsalihastreenistä vaan siitä voiko vatsaa ja ruoansulatusta treenata kestämään juoksun aikaisen nesteen ja ravinnon nauttimisen. Pidemmillä kisoilla kuten puolimaratoneilla, maratoneilla ja ultrilla on hyvällä kisan aikaisella nesteytyksellä ja hiilihydraatin nauttimisella tärkeä rooli. Tutkimukset ovat osoittaneet että hiilihydraattien nauttiminen selvästi lisää glukoosi-oksidaatiota ja säästää endogeenistä eli lihaksien ja kehon omaa hiilihydraattivarastoa. Tämä siis tarkoittaa että jalat säilyvät keveänä ja energiaa riittää pidempään. Näin voidaan siis välttää se pelätty ”seinä” joka ainakin useilla maratonilla kummittelee vastassa.

FullSizeRendeds

Tutkimusten mukaan ihanteellinen määrä hiilihydraattia olisi noin gramma per minuutti tai gramma per painokilo tunnissa, riippuen lähteestä. Tämä siksi että silloin nautitun glukoosin oksidaatio on korkein mutta imeytyvyys on vielä hyvä ja vatsaoireita esiintyy vähemmän kuin korkeammilla konsentraatioilla. Vatsaoireet ovat tietysti hyvin yksilöllisiä ja jotkut pystyvät nauttimaan suuriakin määriä hiilihydraattia ja nesteitä ilman ongelmaa. Nesteitä tankatessa tulisi vatsaoireiden minimoimiseksi huomioida juoman hiilihydraatti konsentraatio. Liian konsentroitunut juoma aiheuttaa nesteen kerääntymisen suolen sisään mikä taas aiheutta hölskymistä ja muita vatsaoireita.

fh9ew

Hyvät uutiset on että tutkimusten mukaan on mahdollista treenata vatsan juoksunaikaisen nesteen ja hiilihydraatin sietokykyä. Vatsaoireiden ilmaantumisen väheneminen kisoissa oli tutkimuksissa selkeästi sidoksissa treenien aikaiseen tankkaukseen. Myös peräkkäisissä juoksutesteissä jossa osallistujat joivat hiilihydraattijuomaa oireet vähenivät selkeästi myöhemmissä testeissä verrattuna aikaisempiin.

 

Pointti on siis että jos aiot syödä ja juoda kisan aikana parantaaksesi juoksusuoritusta kannattaa ehdottomasti harjoitella niiden juomien tai geelien käyttöä harjoituksissa. Tutkimusten mukaan aika jossa vatsan adaptaatio tapahtuu ei ole vielä selvää joten sanoisin että mitä herkempi maha sitä aikaisemmin kannattaa ruveta harjoittelemaan. Niinhän ne sanoo että harjoitus tekee mestarin! :) Ja kyllä se harjoitus on sen väärti sillä vatsaongelmat voivat helposti pilata kisan kunnosta riippumatta. Harjoiteltuaan tankkausta juoksun aikana voi lähteä hyvällä mielin kisaan kun koko homma tuntuu jo rutiinilta.

IMG_4905

Hyviä treenejä!

Leave a Reply